• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nedir Güvenli Yaşam?

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Her türlü tehlikenin getireceği zararlardan korunarak yaşamaya çalışmaktır. Diğer bir deyişle, hastalıklardan, sigaradan, uyuşturucudan, hormonlu ya da okul önünde açıkta satılan yiyeceklerden, hava ve su kirliliğinden uzak; kimyasallardan, doğal ve doğal olmayan her türlü afetten korunarak yaşamaya çalışmaktır.

Peki, hangi alanlarda güvenli yaşamdan söz ediyoruz? Örneğin; bedenimizin güvenlikte olması mı, sözünü ettiğimiz? Yoksa evimizin, okulumuzun,arabamızın, iş yerimizin, sokağımızın, mahallemizin,kentimizin, dünyanın güvenlikte olması mı? Aslında hepsinden söz ediyoruz.

Öyleyse güvenli yaşamak;
• Acıkınca yemek yiyebileceğimizi bilmek,
• Akşam yatağımızda rahatça uyumak,
• Barış içinde olmak,
• Afetlere karşı bilgili ve hazırlıklı olmaktır.

Yaşamda güvenlik kendi kendine oluşmuyor. Bunun için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor.

Bir düşünün bakalım:
• Sokakta gördüğümüz “İnşaata girmek tehlikeli ve yasaktır.”, “İnşaata baretsiz girilmez.” tabelaları neden asılıyor?
• Arabaya biner binmez neden emniyet kemeri takıyoruz?
• Afetlerden korunmak için neler yapılabilir?

Kızılay, bu konuda neler yapıyor?
• Kızılay, neden ilk yardım kursları veriyor?
• Türkiye’nin çöl olmaması için neler yapılabilir?
• Silahların yarattığı tehlikelere karşı neler yapılabilir?

Güvenli yaşam için hangi yaşta olursan ol, senin bir birey olarak yapabileceklerin olduğu gibi çevrendeki diğer kişilerin de yapabilecekleri, hepimizin güç birliği içinde beraberce yapabileceklerimiz, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin yapabileceği şeyler vardır.
Önlenmesi, uzak durulması elimizde olan (sigara) ve olmayan (deprem) her türlü tehlike ile ilgili olarak yapabileceğimiz ilk ve en önemli şey bilgili olmaktır. Tehlikelerden uzakta ve güvenli yaşamak için önce tehlikeleri tanımalısın. Öyleyse seni bilgilenmeye, araştırmaya götürecek ilk adım; bulunduğun her yerde çevrene karşı duyarlı olmaktır.

Çevrendeki tehlikeleri belirledikten sonra onların vereceği zararları azaltmak için arkadaşlarınla, büyüklerinle konuşmalı, öğretmenlerine danışmalı ve çözüme katılmalısın. Bilmediklerini sorup doğru cevapları öğrenmeli, bildiklerini ve öğrendiklerini başkalarıyla da paylaşmalısın. Güvenli yaşam, ancak dayanışmayla ve el ele vermekle sağlanabilir.

Güvenli yaşamak istiyorsan sen de üzerine düşeni yapmalısın. Sorumluluğunu bilmelisin.

Kaynak : Türk Kızılayı Güvenli Yaşam El Kitabı
 
Üst