• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ofis Çalışanlarına Bel Ve Boyun Sağlığı Önerileri

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar kullanımının giderek artması, işe bağlı kas iskelet sistemi hastalıklarında belirgin artışa yol açtı. Öyle ki AB ülkelerinde meslek hastalıklarının yüzde 35’inin kas iskelet sistemi ağrılarına bağlı olduğu tespit edilmiş durumda. Bilgisayar kullananların yarısından fazlası da kas iskelet hastalığıyla ilgili yakınmaları olduğundan dert yanıyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selda Bağış, kas iskelet sistemi rahatsızlarının kişinin yaptığı işe paralel olarak değişmekle birlikte, genellikle boyun ve bel ağrısı olarak görüldüğüne dikkat çekerek, “Uzun süre masa ve bilgisayar başında çalışanlarda boyun ile kol problemleri biraz daha ön planda oluyor. Bu kişilerde öncelikle duruş bozukluğuna bağlı kas ağrıları, kas spazmları gözlenirken, önlem alınmadığı takdirde boyun fıtığı, bel fıtığı, el bilek, omuz ve dirsekte tendon yaralanmaları gelişebiliyor” uyarısında bulunuyor.

Doç. Dr. Bağış, “Ofis çalışanları, bilgisayar kullanıcıları, telefon operatörleri, sekreterler, öğretmenler, diş hekimleri ve yük taşıyıcıları özellikle risk altında olan grupları oluşturuyor” diyor.

UZUN SÜRE SABİT POZİSYONDA OTURMAK RİSKLİ


Doç. Dr. Selda Bağış, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının temelde uzun süre sabit bir pozisyonda ve uygunsuz posturda çalışmak ya da sürekli tekrarlayan hareketleri yapmaktan kaynaklandığını belirterek, “Çalışma alanının ergonomik düzenlenmemiş olması en önemli faktörleri oluşturuyor. Ayrıca iş yoğunluğunun fazla olması, iş stresi ve işteki tatminsizlik de kas iskelet sistemi hastalıklarının görülmesinde diğer etkenleri oluşturuyor” diyor.

BEL VE BOYUN SAĞLIĞINIZ İÇİN…

Doç. Dr. Selda Bağış, bel ve boyun sağlığınız için işyerinde ne tür egzersizler yapmanız ve nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlattı:

8 EGZERSİZ


Aşağıda yer alan her egzersizi, sandalyede oturarak günde 2-3 kez, 5-10 tekrarlık setler halinde uygulayın.

1. Başınızı sırasıyla öne- arkaya, yanlara doğru eğin ve pozisyonda 5-10 saniye tutup, bırakın. Aynı hareketi elinizle başınızı, başınızla elinizi itecek şekilde tekrarlayın
2. Omuzlarınızı yukarı doğru kaldırdıktan sonra 5-10 saniye tutup, bırakın.
3. Ellerinizi arkada birleştirerek omuzlarınızı geriye alın. Göğsünüzü öne doğru çıkarıp 5-10 saniye tuttuktan sonra bırakın.
4. Ellerinizi birleştirdikten sonra kollarınızı yukarıya uzatıp, önce yukarıya ardında geriye doğru esneyin.
5. El bileklerinizi yukarıya, aşağıya ve dairesel olarak hareket ettirin. Ardından aynı hareketi her iki elinizi birleştirerek tekrar edin.
6. Ellerinizi sık sık yukarı ve aşağıya doğru sallayın. Parmaklarınızı yumruk yapıp, açın.
7. Sürekli oturuyorsanız, kan dolaşımınızı hızlandırmak için ayak bileklerinizi yukarı aşağı ve dairesel olarak çevirin.
8. Bu egzersizi ise ayakta uygulayın. Her iki elinizle belinizden destek alarak geriye doğru esneyin.

8 ÇALIŞMA KURALI

• Uzun süre aynı pozisyonda ve hareketsiz kalmayın. 1-1,5 saat arayla pozisyonunuzu değiştirin.
• Bilgisayar tam karşınızda olmalı. Ayrıca göz seviyeniz bilgisayar ekranının üst-orta seviyesine gelmeli.
• Koltuğunuzun ayarlanabilir ve kol destekli olmalı. Otururken dik pozisyonda durun. Gerekiyorsa sırt desteği kullanın.
• Telefonu sık hareket ettirmediğiniz elinizin yönüne koyun.
• Metine bakarak yazı yazıyorsanız, bilgisayara takılabilen metin tutaçları kullanın.
• Klavye ve mouse aynı hizada bulunsun. Mouse’u hareket ettirirken sadece el bileğinizi değil, tüm kolunuzu kullanın.
• Klavyede yazı yazarken el bileğinizi kesinlikle bükmeyin.
• Telefon başında çalışıyorsanız, kulaklık şeklinde mikrofon kulaklığı tercih edin.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Bende de bilgisayar başında çalıştığımdan dolayı malesef boyun fıtığı başlangıcı varmış. İnternette kinezi terapi yöntemine bakıyordum siz ne dersiniz bu yöntem hakkında ?

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst