• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sigortalının Işyerinde Intihar Etmesi, Iş Kazası Olarak Kabul Edilebilir Mi?

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Sigortalının kendi kusuru sonucu uğradığı kaza da iş kazası sayılır. Sigortalının kasdı, bir olayın iş kazası sayılmasına engel değildir. Gerçekten, 506 sayılı Yasanın 110 maddesinde olduğu gibi, 5510 sayılı Yasanın 22. maddesi de, ağır kusuru yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalının kusur derecesi esas alınarak, geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik gelirinin, üçte birine kadar Kurumca eksiltileceğini düzenlemiştir (m.22/b). Kasdi bir hareketi yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan sigortalının geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri, yarısı tutarında ödenir (m.22/c). Görüldüğü gibi, anılan bu hükümde, sigortalı tarafından istenerek gerçekleştirilen bir olayın, iş kazası sayılmasına engel olmayacağı açıkça ifade edilmektedir. Sigortalının kasdı, maddede belirtildiği üzere sadece Kurumca yapılacak parasal yardımların kapsamını etkilemekte; sağlık yardımları açısından olumsuz bir sonuç doğurmamaktadır. Nitekim Yargıtay kararlarında, sigortalının işyerinde intihar etmesi olayı, iş kazası olarak kabul edilmektedir.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
@mkekin1970

Misafir çalıştığı yerden görevli olarak işletmenize gelmiş ise doğrudur. Böyle bir durumda sigortalının bağlı olduğu işvren gerekli işlemleri yürütür. Fakat ziyaret amacıyla geldi ise 5510 sayılı kanunun 13. maddesinde belirtilen şartlara uymadığı için iş kazası sayılmamalı.

MADDE 13-İş kazası;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b)(Değişik: 17/4/2008-5754/8 md.)
İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d)(Değişik: 17/4/2008-5754/8 md.) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır.
.......................................
 
Üst