• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sorularımızı Buraya Yazalım

Onur Umur

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Nisan 2014
Sertifika
B Sınıfı
Firma
TEİAŞ
Genel meslekle ilgili sorularımızı yazabileceğimiz bir konu başlığı açmak istedim. Bugün 4,5 sene sonra ilk defa resmi sözleşmeli iş güvenliği uzmanlığı yapmaya başladım.

İl sorum şudur: Mevuzatta Yıllık Çalışma Planı var. Ancak şu tarihe kadar yapılmalıdır diye bür hususa rastlamadım. Son tarih nedir? Bir de yıllık çalışma planı bizde ve işverende kalıyor ayrıca göndermiyoruz diye biliyorum. Doğru mudur?
 
Merhabalar Onur bey yılık çalışma planı is kurul üyeleri tarafından onaylanan çalışma planı bir yılla sınırlıdır, her sene yenilenin. İşveren ve iş güvenliği uzmanı tarafından saklanır,bakanlığa gönderilemez, sadece müfettiş geldiği zaman gösterilir...
 
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığını yaptığım firmanın kullanma suyunda E. coli olduğu bilgisini aldım. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Öncelikle suyun kullanımını hemen durdurun. E.Coli bulunması o suya kanalizasyon karışıyor demektir. Yada bir şekilde bu tarz bir kirli suyla kirlenmiştir. Kirlenmeyi çözebiliyorsanız çözün yada başka bir su kaynağı sağlayın çalışanlara..
 
@onursevis

Çevrenizde fabrikalar varsa bu fabrikaların kanalizayona giden hat temiz suya karışabilir. Ne yapmalısınız;
1)Çalışanlarınız o suyu kullanmamalı, vanalarını kapatmalı,
2)Kanalın etrafında güvenlik önlemi alınmalı ve insanların yaklaşmaması sağlanmalıdır,
3)Eğer kanalizasyona karışım hangi nokta olduğunu tespit edebiliyorsanız, oranın görevlilerine haber verilmeli,
4)Sağlık yetkililerine haber verilmeli gerekirse ambulans çağrılmalı,
5)Fabrikada filitre sistemi( Biyolojik ve kimyasal filitre sistemi) olup olmadığı kontrol edilmeli, bu görev sağlık yetkililerinin ve dolayısıyla sıkıntılı olan fabrika yetkililerinindir. Böyle böyle bir durumda sizde kontrol amaçlı olarak izleyin,
6) Uyarı ve ikaz levhaları hatta kanal kenarına korkuluk koydurun başkaları yanaşmasın ve tehlikeli durum olduğu anlaşılsın,
7)Çevrede asayişin sağlanması için (panik olmaması için) yetkili kişilere haber verin.
 
Analiz sonucunda aldığım bilgiye göre çok yüksek oranda E. coli tespit edilmiş. Kullanılan su kuyu suyu tabi haliyle bakterinin olmasına şaşırmadım. Tespiti yapıldı benim sıkıntım bu sonucun iş sağlığı yönünde. Arıtma cihazı veya klor dozajlama sistemi kurulmalı mı. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bunu işverene nasıl bildirmeliyim. Onaylı deftere yazmam yeterli mi bilmiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim.
 
@onursevis
Eğer ki içme suyu veya banyo amaçlı kullanılması gerekir. Ama şunu da belirtmeliyim ki çevrede ne tür fabrika olursa dışarıya tahliyelerinde filitre sistemi kullanmak zorunda. Ama suyu kısıtlı kullanın yada dışarıdan bir süreliğine alın.
E.coli nereden bulaştığını biliyorsanız o bölgenin bulunduğu bölgede vanayı kapatın (varsa) ve arıtma cihazı veya klor dozajlama sistemi kurulmasını sağlayın.Bu sistemi bir süre devam ettirin ve sonrasında tekrar tahlil yaptırın...
 
Peki onaylı deftere yazmam yeterli olur mu. İşveren durumdan haberdar yapılması gerekenleri de söyledim. Ama bu bildirimin resmi olarak nasıl yaptırılacağını bilmiyorum. DÖF açmam gerekir mi. Sorunun sonuçları beni yasal olarak zora sokmaması için ne yapmalıyım.
 
@onursevis
Onaylı deftere yazın ve risk değerlendirmeye dahil tutun yani risk değerlendirmeyi revize edin. Bu durum sizin menfaatinizedir. Düzenleyici önleyici faaliyetleri de yapmalısın çünkü orada sonuçta risk mevzubayiz.
 
Uzmanlık yaptığım firmada yeni riskler tespit ettim. Mevcut risk analizini yenilemem gerekir mi? Risk analizini yenilemeden başka ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
@onursevis
Onaylı tespit defterine yazıp işveren bildirmeniz yeterli. Ama şunu da göz ardı etmeyin tespit ettiğiniz risk hayati önem arz ediyor mu ve meslek hastalığı oluşumuna sebep verecek mi ? Malumunuz risk değerlendirme iş yerin de fiziksel değişiklik olursa, iş değişikliği olursa, ve hayati önem taşıyan iş kazaları ve meslek hastalığı oluşma durumu olursa risk değerlendirme revize edilmelidir...
 
Onur bey;
Su analizi, mutfak temizliği, tuvalet hijyeni vb. konuları bırakalım da hani şu işyerinde bi var bi yok olan İşyeri hekimleri varya işte onlar takip etsin. Sizin yapmış olduğunuz çalışma güzel fakat onlarda artık sorumluluklarının farkına varsın. Hangi işyeri hekimi çıkıpta saha turu yapıyor. Meslek hastalığı veya hastalık yaratacak çoğu şeye işyeri hekimlerinin bakması raporlaması gerekiyor. Hangisi yapıyor acaba. Her işi üstümüze almayalım arkadaşlar. Farkındalık yaratmak için Kurul toplantılarınızda bu konuyuda dile getirin ki onlarda sahaya çıkıp aa buradan toz çıkar aa burada kaynak dumanı var desin.
 
arkadaşlar bir mobilya mağazasına giden müşterinin geçirmiş olduğu kaza (mağazının 2. katından düşmüş) iş kazası kapsamında mı değerlendirilmelidir.
 
@Nuyageva
Eğerki müşteri sigortalı ise ve alışveriş maksadıyla gittiyse iş kazasıdır. Yalnız kanun yeri yo fakat yargı kararı var. Eğerki bulabilirsem paylaşırım..
 
Musa Kamil Ekin' Alıntı:
Musa Kamil Ekin
Müşterinin İşyerinde Geçirmiş Olduğu Kaza İş Kazası Sayılır mı?
Müşterinin geçirmiş olduğu kazanın iş kazası sayılabilmesi için ilk şart kazayı geçirenin sigortalı veya sigortalı vasfına sahip biri olması gerekmektedir. Müşterinin sadece sigortalı olması geçirdiği kazanın iş kazası sayılması için yeterli değildir. Kazayı geçirdiği işyerine işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle gitmiş olması veya kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle gitmiş olması şarttır. Örnek olarak işi gereği fiyat alma, piyasa analizi gibi sebeplerle bir mağazaya müşteri olarak giden sigortalının geçirmiş olduğu kaza iş kazası sayılır. Bu noktada önemli olan husus kazayı geçirdiği yere işveren tarafından yollanması veya işin gereği gitmesidir. Bunun yanı sıra sigortalının kaza geçirdiği yere doğrudan işveren tarafından yollanmış olması veya işinin gereği gitmesi şart değildir. 5510 sayılı Kanun’un 13/c maddesine göre “görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda” geçirdiği kazalar da iş kazasıdır. Bu kapsamda sigortalının hayatın normal akışı dışında çıkmaması ve ekstra risk almaması şartı ile asıl işini yapmaksızın geçen zamanda geçirdiği kaza iş kazası sayılmaktadır. Sigortalının işveren tarafından gönderildiği yere gitmek için bindiği uçağın düşmesi (Y.9. HD., 29.12.1981, 11284/15904), yemek için girdiği yerde zehirlenmesi, zaman geçirmek için gittiği parkta bomba patlaması (Y.H.GK., 05.06.1996, 228/454) gibi haller bu duruma örnek olarak verilebilir. Ama eğer sigortalı hayatın normal akışının dışına çıkarsa bu durumda geçirdiği kaza iş kazası sayılmaz. Sigortalının alkollü araç kullanmasından dolayı kaza yapması (Y.12.HD., 29.04.2002, 2036/3525) veya gittiği yerde kavgaya karışması sonucu yaralanması sigortalının hayatın normal akışının dışına çıkması ve ekstra risk almasından dolayı iş kazası sayılmaz.
Sonuç
Müşterinin geçirmiş olduğu kaza bazı unsurları içermesi şartıyla iş kazası sayılmaktadır. Öncelikle kaza geçiren müşterinin sigortalı olması şarttır. Müşterinin kaza geçirdiği işyerine bir işveren tarafından yolanmış olması veya yapmış olduğu iş ile ilgili gelmiş olması gerekmektedir. Bunun haricinde görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilen sigortalının boş zamanını geçirmek için müşteri olarak gittiği bir işyerinde hayatın normal akışının dışına çıkmaması şartı ile geçirdiği kaza da iş kazası sayılır.
[1] 5510 sayılı Kanun madde 5: b-)5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır.
e-Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır.
[2] Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 20.11.1997 Tarih, 1997/7353-1997/7596 sayılı kararı
[3] Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 21.09.2000 Tarih, 2000/5602-200/5932 sayılı kararı
RECEP GÜNER
 
Musa Kamil Ekin' Alıntı:
Musa Kamil Ekinçok teşekkür ederim Musa Bey, o halde müşteri iş nedeniyle gitmediği için olay iş kazası olmuyor, ama bu işverinin kazanın oluşumundaki kusurunu ortadan kaldırmıyor, kusur tespit edilirken de işyeri bina ve eklentileri hakkındaki yönetmelik hükümlerini dikkate alınması gerekir herhalde,
 
Üst