Şevval Hanım merhaba, çok geniş bir konu sayfalarca yanıt yazılabilir.
İlk olarak standardı edinmenizi öneririm. Her bir standart maddesini ilgili bölüm sorumluları ile değerlendirip nasıl karşılayabileceğiniz üzerine stratejiler geliştirmeyi deneyin. Denetimde sektörden bağımsız yapısal beklentiler var, ama tekstilde birkaç alan öne çıkıyor;
Denetimlerde temel odak, evrakların sahadaki uygulamalarla ne kadar örtüştüğü ve izlenebilirliktir.
Kalite Politikası: Politika üst yönetim tarafından belirlenmeli, kuruluşun bağlamına uygun olmalı, kalite hedeflerine çerçeve çizmeli, sürekli iyileştirme taahhüdünü içermeli ve belgelenmiş bilgi olarak muhafaza edilip tüm çalışanlara duyurulmalı. Bu aşamayı garanti edin. Firma web sitesinde ve fabrika dış bölgede de (güvenlik girişi vb.) tebliğ etmeniz fayda sağlayacaktır, tavsiye ederim.
YGG (Yönetimin Gözden Geçirmesi): Üst yönetimin katıldığı, belirli girdilerle yapılan periyodik toplantı. Girdi olarak iç denetim sonuçları, müşteri geri bildirimleri, proses performansı, hedefler, DÖF durumu, risk/fırsatlar gelmek zorunda. Çıktıda iyileştirme kararları ve kaynak ihtiyaçları belgelenmeli.
İç Denetim: Tüm sistem kapsamının belirli aralıklarla denetlenmesi zorunlu. Denetçi bağımsız olmalı, yani kendi alanını denetleyemez. Denetim planı, soru listeleri, bulgular ve kapanış takibi kayıt altında olmalı. Bulgularınızı DÖF sürecine yönlendireceksiniz.
İç denetim bulgularınızın YGG'ye girdi olarak girmesine özen gösterin.
Departman bazlı sorularınıza genel yanıt vermek gerekirse;
Kalite: Müşteri şikayeti yönetimi, DÖF formları, iç tetkik raporları ve YGG toplantı tutanakları. Hammadde giriş kontrolü, proses kontrol ve final kalite kayıtları mutlaka incelenir.
Üretim: İş emirleri üzerinden uçtan uca izlenebilirlik (iplik/kumaştan bitmiş ürüne), fire oranı takibi, boyahane reçeteleri veya dokuma ayar talimatlarına operatör uyumu sahada sorgulanır.
Bakım: Kritik ekipman sicil kartları, yıllık bakım planı ve uyum kayıtları, arıza/duruş raporları. Kaliteyi etkileyen ölçüm cihazlarının (terazi, lab ekipmanları) kalibrasyon sertifikaları sorgulanır.
İnsan Kaynakları: Güncel organizasyon şeması, görev tanımları, eğitim planları, yetkinlik matrisleri ve oryantasyon kayıtları vb. sorgulanır.
İSG: ISO 9001 doğrudan İSG standardı değil, ama çalışma ortamı maddesi kapsamında risk değerlendirme raporları, acil durum planları ve periyodik kontrol belgeleri (kaldırma araçları, basınçlı kaplar vb.) sorgulanabilir.
Denetçiler sahaya inip operatörlere "Kalite politikanız nedir?", "Hatalı ürün bulursan ne yaparsın?" gibi sorular sorar, klasik temel sorular bunlar. Çalışan farkındalığı denetimin kritik bir parçasıdır.
Standart maddelerini ekip arkadaşlarınızla teker teker değerlendirin, bu çalışmayla çoğu eksiğinizi tespit edersiniz.
Başarılar dilerim