• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Temizlik Için Hazırladığı Bu Karışım Öldürdü

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
ANTALYA’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Side’de banyoda temizlik yaparken tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştıran 34 yaşındaki Meryem Kasap, havasız ortamda zehirlenerek yaşamını yitirdi.
haber.Jpeg
İddiaya göre Manavgat’ın Side Mahallesi’nde bulunan müstakil evinde cuma günü banyoyu temizlemek isteyen Meryem Kasap, banyoya tuz ruhu ve çamaşır suyu döktü. Yaklaşık yarım saat sonra temizlemek için banyoya giren Kasap, birkaç dakika sonra zehirlendi.

Evde bulunan kocası Fahri Kasap zehirlenmeyi fark ederek önce 112 Acil Servis’i aradı. Ardından Meryem Kasap komşuların yardımıyla otomobille evlerine yakın bulunan özel bir hastaneye kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan genç kadın, nakledildiği Antalya eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün yaşamını yitirdi.

Antalya’dan Side’de oturduğu eve getirilen Meryem Kasap’ın cenazesi, daha sonra memleketi Bolu’nun Gerede İlçesi’ne gönderildi.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
1.jpg
zehirlenmeye tepkime sonucu açığa çıkan cl2 gazı neden oluyormuş. Çamaşır suyu ile tuz ruhu veya diğer asitler karıştırılmamalı.

Ntrik asit içeren Por çöz çamaşır suyu ve benzeri baziklerle karıştırılırsa zehirli klor gazı çıkışına neden olur. Aynı durum çamaşır suyu tuzruhu kullanımında da meydana gelir.
Klor gazı boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkte bir gazdır ve mukoza zarınızı, gözlerinizi, boğazınızı ve akciğerinizi etkiler. Başta astım gibi solunum sorunlarına sebep olur. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılarak kullanıldığında ortaya çıkan klor gazları, solunum depresyonu yaparak ölüme bile neden olabilecek zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Özellikle tuvalet, banyo gibi kapalı, havalandırması yetersiz dar alanlarda bu ikililerin birlikte kullanımında çok şiddetli zehirlenmeler, solunum depresyonları oluyor.
2.jpg
Kusturmayın, Ayran Veya Süt İçirmeyin

Bu tür kimyasal maddelere maruz kalarak yaşanan zehirlenmelerden sonra birçok yanlış müdahale yapılmaktadır. Özellikle sindirim kanalıyla korozif etki gösteren maddeler alındığında hastaların kusturulması çok yanlış bir etki yaratır. Halk arasında bu tip zehirlenmelerde hastayı kusturmaya çalışarak ilk yardım yapılıyor. Bu yanlış bir etki yapıyor. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
Zehirlenen kişi korozif etki gösteren maddeyi yuttuktan sonra aynı şekilde çıkarırken de ikinci kez doku zedelenmesi olmaktadır. Halk arasında zehirlenen kişiye yapılan bir başka yanlış ise zehirlenen kişiye ayran, süt içirilmesidir. Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülse de yararsız bir uygulamadır. Onun için ağızdan başka hiçbir şey içirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir.
 
Ev Hanımlarının temizlik için kullandıkları Tuz Ruhu (HCl, Hidroklorik Asit) + NaOCl (Çamaşır Suyu ) Birlikte kullandıklarında;
HCl(aq) + NaOCl (aq)→Cl2(g)+NaOH(aq) Reaksiyonu oluşmakta ve açığa Cl2(g)(Klor Gazı) çıkmaktadır. Bu gazın etkisi tabiî ki bazı parametrelere bağlıdır.
Bu Parametreler;
  • Klor Cl2(g) gazının miktarına
  • Maruziyet Süresine
  • Ortamın Havalandırılmasına
  • Ortam Havasındaki Oksijen Oranına
  • Atılım Hızına ve Biyotransformasyonuna bağlıdır.
  • Bu nedenle Temizlik Maddelerinin Kullanıcılarına mutlaka eğitim verilmelidir.
  • Klorun zararları ve ilk Yardım işlemi konusunda aşağıda özet bilgiler verilmiştir.

KLOR
Klorun Zararları ve İlk Yardım

Gaz klor ve atmosferik basınçta çok büyük hızla gaz haline dönüşen sıvı klor, havadaki konsantrasyonuna bağlı olarak sonucu ölüme kadar varan çeşitli etkiler yapar. Eser miktarda klor karakteristik keskin kokusu ile belli olur. Havadaki miktarının artışına bağlı olarak; gözde yanma, öksürük, nefes darlığı, boğaz tahrişi,öğürme, kusma, teneffüs zorlukları ve boğulmalara neden olur. Havadaki konsantrasyon artışına bağlı olarak yapacağı etkiler aşağıda tablo halinde verilmiştir.
Tablo: Havadaki klor konsantrasyonu ve sağlık üzerine etkisi
1.png

Bu tür etkiye maruz kalan kişiye aşağıda anlatılan ilk yardım uygulanır.
1. Klor etkisine uğrayan kimse derhal temiz havaya çıkarılmalıdır.
2. Vücudun klor ile temas eden yeri bol su ile yıkanır, gerekiyorsa elbiseleri değiştirilir.
3. Derhal doktor çağrılır.
4. Hasta sırt üstü, gövde ve baş hafifçe yukarı doğru olmak üzere yatırılmalı, battaniyelerle sarılmalıdır. Hastanın sıcakta ve sakin bir halde dinlendirilmesi şarttır.
5. Hasta kendinde değilse, nefes alması görünüşe göre durmuşsa; derhal suni teneffüse başvurulmalıdır. Uygun donanımla oksijen verilmesi çok faydalı olur.
6. Hasta kendinde ise sıcak kahve ve sıcak süt verilir. Sıcak süt hafif vakalarda boğaz tahrişini azaltmada kullanılır.
Klor işletmesinde klor ve klor ekipmanı üreticisinin tavsiyelerine mutlaka uyulmalı ve istenen emniyet koşulları mutlaka sağlanmalıdır. Sıvı klorun özelliklerine dikkat edilirse, bir hacim sıvı klorun yaklaşık 460 hacim gaz oluşturmaktadır. Bu nedenle klor tankı vanası yukarıda olacak şekilde bekletilmelidir.

Phd:Nuhi DEMİRCİOĞLU
İSG Eğitmeni
A – Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

 
Üst