• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tofaş Iyi Uygulamalar

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Merhaba Arkadaşlar,

Yönetim sistemlerini üzerine fabrikalarda Uygulanan iyi uygulamalar(best practices) araştırırken; Tofaş fabrikalarında uygulanan ve tüm fabrikalarda uygulanması durumunda iş kazalarında azaltabileceğini düşündüğüm verilere eriştim.
Derleyerek bilgilerinize sunmak istedim,Paylaştığım sistemi kuran arkadaşlarımız aramızda ise uygulamalar hakkında daha fazla veri ve bilgi paylaşırlar ise uygulamaları yaygınlaştırmamız acısından yararlı olacagını düşünüyorum.

TAKIM UYGULAMALARI
Yeterli seviyede iş güvenliği eğitimi alan bireysel farkındalığı artmış çalışanlardan oluşan takımlar iş birliği içerisinde iş güvenliği ile ilgili aşağıda yer alan çeşitli uygulamaları gerçekleştirirler.
Takım Flamaları
üretim takımlarının çalışma alanında iş güvenliği ile ilgili aşağıda görebileceğiniz flamalar/bayrakların asılmasıdır. Eğer bir takımda herhangi bir iş kazası gerçekleşmemiş ise mavi, gerçeklemiş ise turuncu flama asılıdır. Turuncu flama üç ay boyunca asılı kalır.


İş Güvenliği Kaptanı
TOFAŞ’ta üretim organizasyonu 100-120 kişiden oluşan Temel Üretim Takımları (TÜT) ve 10-15 kişiden oluşan Takımlardan oluşur. İş Güvenliği Kaptanı, üretim takımlarında bir hafta boyunca iş güvenliği sorumluluğunu üstlenen mavi yakalı çalışandır. Görev süreleri boyunca kendilerine özel hazırlanan şapka ve kol bantlarını giyerler. Kaptanlar, bir yandan işlerini yaparken diğer yandan çalışma alanı uygunsuzlukları ve güvensiz davranışları bir hafta boyunca gözlemler, takım lideri ile işbirliği halinde raporlar ve güvensiz davranış yapan kişileri uyarırlar.
Uygulama, takım çalışanları arasında planlanan sıra ile yapıldığı için bir önceki kaptanın kendisinden sonra gelecek kaptan arkadaşına verdiği destek ile güçlenmektedir. Böylece aynı takımın çalışanları birbirlerinin güvensiz davranışlarını rahatlıkla uyarabilmektedir. Bu da iş güvenliği kültürünün gelişmesine önemli bir sağlamaktadır.

Vardiyabaşı Kontrolleri
TOFAŞ’ta otonom iş güvenliğinin en önemli parçalarından biri vardiyabaşı kontrolleridir. Çalışanların, işe başlamadan önce iş güvenliği ile ilgili kontrolleri yapmaları, birçok iş güvenliği riskinin kaza ve/veya yakın kaza (ramak kala) olmadan tespit edilebilmesini sağlar. Bu kontrollerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.


Tehlike Öngörüsü
Bu uygulama, tek veya takım olarak çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri tehlikeleri tahmin edebilme, farkına varabilme yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla yapılan bir eğitim modeli ve çalışmadır.

İş Güvenliği Simülasyon Eğitim Alanı
Etkinlikte, çalışma alanındaki risklerin kurulan ekipmanlar ve simüle edilmiş istasyonlar yardımı ile çalışanlara gösterilmesi ve bu yöntemle eğitilmeleri amaçlanır.
Çalışanlar her atölyeye özgü tasarlanan bu eğitim alanlarında, olası tehlikeleri ve bunlara karşı neler yapılması gerektiğini öğrenmiş olurlar. Her gün vardiya başı kontrollerinde neleri kontrol etmeleri gerektiği de vurgulanır.

EYLEM EGEDEN
ENDUSTRİ MÜHENDİSİ
 
Üst