• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kitap & Yayın Yeraltı Madenlerinde Bulunan Zararlı Gazlar Ve Metan Drenajı

Telif hakkı bulunmayan, halka açık veya ücretsiz olarak dağıtılan yayınlar eklenmelidir; aksi takdirde yalnızca yayının tanıtımı ve erişim linki sağlanmalıdır.
Üyeler Görebilir
Maden havası, yer altındaki çalışma alanlarını dolduran, su buharı ve gazların karışımından oluşan neredeyse her zaman tozlu olan bir havadır.Yer altındaki havanın olumsuz yönde değişimi, genelde oksijen miktarının azalması ve karbondioksit ve diğer gazların artması olarak görülür. Bu değişim, maden havasını kirleterek ortamda yanıcı, boğucu ve zehirli gazların birikmesine yol açar. Yanıcı gazlara, metan (CH4),
karbonmonoksit (CO) ve hidrojen (H2)örnek verilebilirken ; boğucu gazlara karbondioksit (CO2), nitrojen (N2) ve metan (CH4 ) örnek verilebilir. Zehirli gazlar ise karbonmonoksit (CO), azotun(N) tüm oksitleri, hidrojensülfür (H2S), kükürtdioksit(SO2) vb. gazlardan oluşmaktadır.

Maden havasının kirlenmesinin derecesi;
• Cevherin veya kömürün içerdigi gaz miktarına,
• Cevherin veya kömürün oksijen ile birlesme egilimine,
• Çalısma alanının boyutlarına,
• Uygulanan maden yöntemine,
• Çalışma alanına gelen havanın miktarına,
• Makineleşme derecesine ve kullanılan makinelerin türüne

bağlıdır.

Devamı ektedir...
 

Ekli dosyalar

  • IG15 - Yeraltı Madenlerinde Bulunan Zararlı Gazlar ve Metan Drenajı.pdf
    606,6 KB · Görüntüleme: 9
Üst