• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yönetmelikleri Daha Anlaşılır Ve Sadece Önemli Yerlerini Anlamak

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Sadece banamı çok karışık geliyor bilmiyorum ama yönetmelikler çok karışık ve anlaşılması çok zor geliyor. Örneğin Binaların yangınlardan korunması hakkında yönetmek pdf olarak 104 sayfa tutmaktadır. Bunun belki de 10 15 sayfası yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Daha çekirdek bilgi ile öğrenebileceğimiz kaynaklar var mıdır?
Mevzuatları okudukça kafam daha çok karışıyor ve sıkılıyorum.
İyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar, bu konuda haklısınız zaman zaman karmaşık olabiliyor. Çünkü bu yönetmelikler birçok endüstriyi kapsayacak şekilde hazırlanıyor. Yönetmeliklerden özet çıkarmak için AI araçları kullanabilirsiniz ama ben şahsen önermem. Çünkü hem bu araçlar yorum katabiliyor hemde sizin için önemli olan yapay zeka için önemli olmayabilir.

Benim önerim Yasal Kayıt Listeleri oluşturmanız. Bu listelerde her yönetmelik için nelerin işletmenize uygulanabilir olduğunu ve bu gerekliliği nasıl sağladığınızı değerlendiriyorsunuz. Bu kolay bir yol değil ve uzun sürer fakat hem daha fazla yönetmeliklerle aşina olmanızı sağlar hemde derli toplu bir yasal gereklilik listesi oluşturmuş olursunuz.
 
Üyeler Görebilir
Fatih ÖzcanÖncelikle cevap için teşekkür ederim. İGU uzun soluklu bir iş olduğunu anlamaktayım diğer branşlar gibi daha kısa sürede sorunların halledildiği ve her şeyin yoluna kısa sürede oturduğu bir iş kolu değil.
Daha önce başına gelindi mi bilmiyorum ama aşağıdaki gibi bir senaryo olursa bu durumda ne yapılabilir?
" Bir işletmede işe başladık ve tek başımayım. Personel bilgileri takibi, acil durum planı gibi işlerden başladık ve henüz eğitimlere başlayamadık dokümantasyon kısmında da eksiğimiz var. A kişisi iş başı yapalı 1-2 ay oldu ve iş kazası meydana geldi. Bu iş kazasının yüksekten düşme olduğunu varsayalım. Evrak kontrol etmekten ve eksik olan diğer dokümanları hazırlamaktan vakit yetmedi ve iş kazası meydana geldi. Bu durumda ne olur?

Ayrıca yeni başlayan birisi için öncelik sıralaması nasıl olmalıdır?
İyi foumlar.
 
Üyeler Görebilir
ocetinkayaeğitim konusunda personel işe başladığı anda işverenin vermekle yükümlü olduğu işbaşı oryantasyon eğitimi verilmesi gerekiyor. bu eğitim verilmeden işbaşı yapmaması gerekiyor. ayrıca yüksekte çalışacağı bir çalışma ise işe başlamadan ilgili riskleri bu eğitimde anlatması gerekiyor işverenin. tabi yüksekten düşmesine neden olan diğer sebeplere girmiyorum. ben olsam ilk firmaya gittiğimde işbaşı eğitimi konusunu oradaki yetkili kişilerle görüşüp yeni işe başlayan personellere işbaşı oryantasyon eğitimini işverenin vermesi konusunda çalışma yapmalarını isterdim. tabi daha sonra en kısa zamanda iş güvenliği uzmanı temel isg eğitimi vermesi gerekiyor.

benim bilgim dahilinde söyleyeceklerim bu kadar. fatih bey yanlışım varsa düzeltiniz lütfen
 
Üst