• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Yük Kamyonlarında Güvenlik -108-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Yük kamyonları çok fazla malzemeyi kısa sürede taşırlar ve el arabalarından biraz daha az tehlikeli oldukları söylenemez. Ancak yük kamyonları da yanlış kullanılırsa, her makina kadar ölümcül olabilir. Aşağıdaki üç kuralı yük kamyonlarını kullanırken kesinlikle unutmayın:

- Hiç bir koşulda kamyonu hızlı sürmeyin.

- Daima gaza basmadan önce önünüzü ve arkanızı kontrol edin. (Duruştan harekete geçerken.)

- Defansif sürüşünüzü bozmayın – Daima diğer kişilerin hata yapma olasılıklarına karşı dikkatinizi ve kendinizi koruyun.

Hızla ilgili ilk önemli güvenlik kuralı uzun yol sürücüleri içinde aynıdır. Güvenli hız diye bir şey yoktur. Güvenli hız her zaman içinde bulunduğunuz koşullara bağlıdır ve bu ifade çok fazla yerde böyle geçer. Bu koşullar kamyonun koşulları ile paraleldir – Frenler sağlam mı?, Taşıdığı yük ağır mı?, Taşıdığı yük yüksek mi? Bu koşullar çevre koşulları ile paraleldir – Taşıma işi ne kadar zor?, Hava durumu nasıl, yağmurlu mu ya da yollarda yağ tabakası var mı, zemin kaygan olabilir?, Virajlar keskin mi?, Görme mesafesi ne kadar?, vs. Bu koşullar çalışılan şehir (ya da ülke) ya da trafik ile paraleldir – Diğer araçlar ve yayaların durumu. Son olarak, bu koşullar şöför ile de paraleldir – Gözlerinin iyi görüp görmediği, Yorgun olup olmadığı, Kafasının rahat olup olmadığı vs.

Aracınızın içindeyken trafikte, yolda ya da kendinizde birşeyler ters gitmeye başladığında hızınızı kesin.

İkinci önemli güvenlik kuralı; gaza basmadan önce önünüzü ve arkanızı kontrol edin – çok önemli! Bir araç durduğunda insanlar bu aracın tekrar hareket edebileceğini unuturlar (düşünmezler). Araçların önünde ya da arkasında dururlar, çalışırlar, konuşurlar ya da aylaklık ederler. Yani tekrardan gaza basmadan önce yolunuzun açık olduğundan ve hatta aracınızın çevresinde dolaşmanız gerekse bile arkasının müsait olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Defansif sürüşünüzü bozmayın kuralı ise basit bir sağduyu meselesidir. Bu tesiste bir sürü insan ve kamyon bulunmakta. Bazılarınız yürürken ya da araç kullanırken çok dikkatli ve uyanıksınız ancak bazlarınız ise bu konuda biraz eksiksiniz. Bu eksikliğe sahip olan kişiler araçlarını kullanırken daima kendini sorgulamalıdır. Bu işte çalışırken, diğer kişiler aklınıza gelebilecek her türlü aptallığı siz onların yanındayken yaptıklarında er ya da geç bunu düşünmelisiniz. Önlerine bakmadan karşınızdan gelirler. Yolların ortasına malzemeleri (ya da kasaları) koyarlar. Siz aracınızın içindeyken kamyonu itmeye ya da sürmeye kalkarlar.

Belkide bu anlatılanların hiç biri olmuyor, ama bu olmayacak anlamına gelmez, er ya da geç başınıza gelebilir. Ve bu aptalca durumlardan kaza geçirmeden kurtulabilmek için uyanıklığınızı korumalısınız. Defansif sürüş her zaman diğer bir kişinin hata yapma olasılığı üzerine kuruludur.

Bunu beklerseniz, sizin için süpriz olmaz ve sorunu ortadan kaldırmak için hazır olursunuz. Sorunlar ortaya çıktığında çoğunuz hızınızı kontrol altında tutarsınız yani durmak ve virajları almak kolay olur.

Böylece araç kullanımında 3 kuralı öğrendiniz. Hiç bir koşulda kamyonu hızlı sürmeyin. Daima gaza basmadan önce önünüzü ve arkanızı kontrol edin. Defansif sürüşünüzü bozmayın – Daima diğer kişilerin hata yapma olasılıklarına karşı dikkatinizi ve kendinizi koruyun.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -108- Yük Kamyonlarında Güvenlik.doc
    126,5 KB · Görüntüleme: 13
Üst