• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzme Havuzları Ile Ilgili Bilinmesi Gerekenler

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Yüzme havuzu insanların eğlence ve spor maksatlı olarak kullandıkları, mekanik ve kimyasal olarak şartnamelere ve standartlara uygun olarak hazırlanmış, suyun mimari bir yapı içerisinde sunulması işidir. Güvenli ve sağlıklı bir havuzun oluşabilmesi için, tasarımı, projesi, inşaatı, elektromekanik tesisatı şartnamelere ve standartlara uygun, dezenfeksiyon sisteminin ihtiyaca cevap verebilecek nitelik ve kapasitede, kullanım suyunun özelliklerinin standartlara uygun olması gerekmektedir. Yüzme havuzu suyu; renksiz, saydam ve biyolojik olarak temiz olmalıdır. İdeal bir havuz suyu, içme suyunun taşıdığı tüm özelliklere sahip olmalı ve bu özelliklerin havuz suyunda devamlılığı sağlanmalıdır. Yüzme havuzlarında suyun, salgın hastalıklara sebep olmaması, yani mikroorganizmalardan arındırılmış olması gerekmektedir. Havuz suyunun fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Böylelikle yüzme havuzlarından yararlananların, sürekli, güvenli, sağlıklı, konforlu ve eğlenceli kullanımları sağlanmış olacaktır.

Kısaca havuz suyunun, içme suyu niteliğinde olması sağlanmalıdır.

Bunun için bir havuzun, tasarımı, projesi, inşaatı, elektromekanik filtrasyon tesisatı şartnamelere uygun, dezenfeksiyon sisteminin iyi ve kullanılan suyun özelliklerinin standartlara uygun olması gerekir.

0_mardan_palace_gece%20(1).JPG


Öncelikle mimari açıdan ele aldığımız projeyi, ön karar evresi, tasarım evresi ve projelendirme evresi süreçlerinden geçirerek taslaklarımızı oluşturuyoruz. Bu aşamaların her birinde, havuzun yerleşimi (vaziyet planındaki konumu, rüzgâr yönü, güneş ışınlarından nasıl etkilendiği, suyun boşaltılması, elektrik sistemi, havuzun estetik görüntüsü, derinliği, güvenlik sistemleri), havuzun geometrik şekli, havuzun kullanımına teknik ve ekonomik ölçütlere uygun olarak taban kesitinin belirlenmesi (düz, rampa şeklinde, kaşık şeklinde), havuzun ne amaçla kullanılacağına karar verilmesi (ticari, yarı ticari ve özel havuz gibi), yapım teknikleri hakkında ana kabullerin alınması, yapıyı oluşturacak bütün sistemler ve elemanların belirlenmesi, havuzun bakım şeklinin belirlenmesi, öngörülen maliyet üst noktasının belirlenmesi gibi konuları ele alıyoruz. Daha sonra, ince detayları da ele alarak yapım aşamasına geçiyoruz.

kempinski_1(1).jpg


Proje ve Taahhüt Ekibleri, teknik projelendirme ve uygulama aşamasında, saha mühendisleri, şantiye sorumlusu mühendislerle ve mimarlarla birlikte koordineli olarak çalışarak projeyi oluştururlar. Havuz tasarımı yapılırken mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ortak çalışarak, yerleşim yapım tekniği, makine dairesi boyutları, denge tankı hacmi filtrasyonu, dezenfeksiyon tesisatı sistemini belirlemelidir.

Havuz yapım aşamasına geçilebilmesi için, projenin tüm evrelerinin ele alınması gerekmektedir. Konularında uzman mühendislerden oluşan ekiplerimiz, bu projelerin her noktasını özenle şekillendirip tasarlamaktadır.

Yüzme havuzu tasarımında dikkat edilecek en önemli husus, havuzun kullanım amacına uygun şekil ve ölçüde olmasıdır. Havuzun kullanım amacı, ölçüleri belirlendikten sonra; vaziyet planı üzerinde çalışarak şekli ve yerleşimi belirlenir.

Açık havuzlarda yerleşimi yaparken, dikkate alınması gereken özellikler şunlardır;

♦ Hakim soğuk rüzgarlardan korunmalı,
♦ Bol güneş olan alanlar tercih edilmeli,
♦ Ağaç yapraklarının direk dökülmeyeceği alanlar tercih edilmeli,
♦ Toz ve baca kurumlarından etkilenmeyecek alanlar tercih edilmelidir.
♦ Tasarım yaparken özellikle genel havuzlarda, mümkün olduğu kadar, tek bir yerden ayak yıkama havuzundan geçildikten sonra giriş düşünülmelidir.
♦ Tasarım sırasında; duşların, tuvaletlerin konumu ve sayısı düşünülmelidir.
♦ Havuz tasarımı yapılırken mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ortak çalışarak, yerleşim yapım tekniği, makine dairesi boyutları, denge tankı hacmi filtrasyonu, dezenfeksiyon tesisatı sistemini belirlemelidir.

İyi projelendirilmemiş, eksik ve kalitesiz malzeme kullanılmış bir havuz, kullanıcılarının ve havuzla ilgilenen kimselerin birçok problemle karşılaşmalarına sebep olur.

olimpik_havuz_16.JPG


HAVUZ SUYU NASIL KİRLENİR ?

♦ Havuz suyunun içinde gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre faktörlerinden kaynaklanan çeşitli kirlilikler söz konusudur.
♦ Havuza giren her kişi havuz suyunu fiziksel ve kimyasal artıklar bırakarak hızlı bir şekilde kirletir.
♦ Bu kirlikler; yağ, ter, salya, idrar, kozmetik ürünler, güneş yağları, sabun atıkları, saç, kepek,deri pulları, tekstil elyafları.
♦ Çevre faktörlerinden kaynaklanan , toz, çim, kum-toprak, çam iğneleri vs çeşitli kirlilikler söz konusudur.
♦ Bu kirlilik kimyasal ve mekanik yöntemlerle yok edilmekte veya insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye düşürülmektedir.
♦ İri bulandırıcı maddeler olan Saç, tekstil elyafları, çam iğneleri, deri pulları, yağ, salya ve sabun atıklarını kıl tutucu, çöktürme ve filtrasyonla yok edilirler. .
♦ Tam çözünmüş anorganik maddeler olan sodyum klorür, nitratlar ise temiz su ilavesi ile oranları düşürülür.
♦ Tam çözünen organik maddeler olan idrar ve ter bileşenleri ve mikroorganizmaları da dezenfeksiyonla yok edilirler.
♦ Havuz suyu fiziksel olarak berrak görünse de bünyesinde çıplak gözle görülmeyen organik ve inorganik maddeleri barındırır. Bu maddeler bakteri ve virüslerin yaşam şartlarını iyileştiren unsurlar olup, aynı ölçüde dezenfeksiyon işlemini zorlaştıran faktörlerdir.
♦ Daha hijyenik su kalitesinin temini ve sürekliliği için otomatik dozlama sisteminin ve elektronik kontrol kumanda ünitesinin havuzlarda bulundurulması zorunlu hale gelmiştir.
♦ Otomatik dozlama sistemleri havuz suyunun ph ve serbest aktif klor değerlerini sürekli kontrol ederek optimal hijyenik şartların oluşmasını ve bu şartların devamlılığını sağlar.

havuz_temizlik_kural_son.jpg




tesisat1.jpg




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst