• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Alev geri tepme emniyet valfi

Oksi-yakıt proseslerinde gazın kesme ve kaynak ekipmanından geri tepmesi sonucu ortaya çıkabilecek yanmayı ( alev geri tepmesi hadisesini ) önlemek için geliştirilmiş ekipmanlardır. Başlıca iki önemli görevi vardır.

Alevi durdurmak
Gazın ters akışını engellemek ( Check Valf )
1.png

Özellikleri

Alev Geri Tepme Emniyet Valfleri kullanım yerlerine ve gaz cinsine göre farklı modellerde imal edilirler. Oksijen Gazı için ayrı, yanıcı gazlar için ayrı (Hidrojen, Asetilen ve Propan) modelleri bulunur.

Kullanım yerlerine göre üç farklı tipte imal edilmişlerdir.

1. Regülatör Arkası Alev Geri Tepme Emniyet Valfleri : Bu modeller regülatör çıkışına takılırlar. Alev geri tepme hadisesi meydana geldiğinde alevin regülatöre ulaşmadan önce durdurulmasını sağlarlar. Bu model Alev Geri Tepme Emniyet Valflerinin üç emniyet fonksiyonu vardır.
Tek Yönlü Valf ( Check Valf )
Alev Tutan Filtre
Termal Akış Kesici Valf
2.png

2.
Hortum Arası Alev Geri Tepme Emniyet Valfleri: Bu modeller şaloma ile regülatör arasında gaz akışını sağlayan hortumun orta yerine takılırlar. Alev geri tepme hadisesi meydana geldiğinde alevin hortum üzerinde durdurulmasını sağlarlar. Ancak alev geri tepme emniyet valfine gelen hortumun yanmasına engel olamazlar. Regülatör arkası modeli ile aynı emniyet sistemine sahiptir.

3.
Şaloma Arkası Alev Geri tepme Emniyet Valfleri: Bu modeller Oksi-Yakıt proseslerinde kesme veya kaynak amaçlı kullanılan şalomaların arkasına takılırlar. Alev geri tepme hadisesinin şaloma çıkışında durdurulmasını sağlarlar. İki emniyet fonksiyonu vardır.
Tek Yönlü Valf (Check Valf)
Alev Tutan Filtre

3.png

Maksimum emniyet için regülatör arkasına takılan alev geri tepme emniyet valfi ile birlikte şaloma arkasında Check Valf kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde kullanıldığı taktirde şaloma gaz hattında en düşük seviyede basınç düşümü meydana gelirken maksimum emniyet sağlanmış olacaktır.

Sunum Şekilleri
4.png
 
Basınçlı gaz tüpleri ile çalışma sırasında gerekli önlemler alınmadığı taktirde ölümle
sonuçlanabilecek kazalar yaşandığı bilinmektedir. Özellikle, ekipmanların kullanımından
kaynaklanan hatalar, gaz yangınları ve patlamalar ile sonuçlanmaktadır.
bu konu üzerine bilgiler ektedir
 

Ekli dosyalar

  • 04055216_geri_tepme_valfi.pdf
    587,3 KB · Görüntüleme: 407
selam arkadaşlar oksijen- asetilen geri tepmelerinin nasıl bulunduğu ve kimin tarafından bulunduğunu anlatan bir makale faydalı olması dileğiyle
Victor Ekipmanları Şirketi 1913 de L. W. Stettner tarafından kuruldu. Aslen kaynakçı olan Stettner, bir kaynak kazasında bir gözünü kaybetti ve ondan sonra daha güvenli kaynak ekipmanları tasarlamak için çalışmalara girdi. Tasarladığı kaynak ve kesme torçları ve gaz regülatörleri kısa zamanda kabul gördü ve Victor Oksi-Asetilen Kaynak Ekipmanları Şirketi süratle büyüdü. Victor mühendisleri bu makaleyi Stettner’in vurgulamış olduğu güvenlik ruhu ile kaleme aldılar
 

Ekli dosyalar

  • alev geri tepme üzerine makale.pdf
    2,9 MB · Görüntüleme: 259
Arkadaşlar kolay gelsin. Alev geri tepme ventilleri 3 noktaya da takılması zorunlu mu? yani iki yerde var şaloma ucun da da olması zorunlu mu . Yönetmelik ne diyor bilen var mı? Teşekkürler
 
Üst