• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yasal Gereklilik Topraklama Ölçümü Yaptırmak Zorunlu Mudur

A

asimaksu1

Topraklama Ölçümü Yaptırmak Zorunlu Mudur​

Elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik olarak kontrolü “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” gereği zorunlu tutulmuştur. Aynı yönetmeliğin Ek-P bölümünde işyerlerinin topraklama tesisatının periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
topraklama raporu.jpg

“İşyeri, Bina ve Eklentilerinde alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Ek-1 Madde 6 da işverenlerin “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre gerekli tedbirleri alması zorunluluğu vardır.

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Madde 2.3 gereğince aksi belirtilmediği sürece işyerlerinin tesisatların periyodik kontrollerinin yılda bir yapılacağı bildirilmiştir.
 
Selvaz ölçümü iç tesisatta kullanılmaz piyasa da enerji nakil hatlarının topraklamalarının ölçümünde kullanılmakta. İç tesisat ölçümlerinde en doğru ve güvenilir sonuç
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
dir. Yani 2 veya 3 kazığın işletme dışında referans bir toprağa çakılarak işletme içerisine bir iletken ile taşınması ve ölçüm yapılacak noktanın ölçülmesi durumu. Bunun yanında ÇEVRİM EMPEDANSI YÖNTEMİ de bulunmaktadır. Çevrim empedansında topraklama kazıkları olmamaktadır. Kazıksız ölçüm yöntemidir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta çevrim empedansı her zaman topraklama hakkında doğru sonuçları vermez çünki çevrim empedansı ile topraklama ölçümünde trafonun sargılarına kadar dolaşan bir akım göndererek ölçüm yapar. Bunun içerisinde trafonun sargı direnci nötr direnci gibi etkenler vardır. Özellikle işletme topraklaması kötü ise çevrim empedansı metodu ile çıkan sonuçlar sizi yanıltır. Eğer mümkünse tüm topraklama ölçümlerinizi kazıklı megerler ile yaptırınız. Veya eşpotansiyel noktalarınızı kazıklı ile ölçtürüp kalan tesisatı çevrim empedansı yöntemi ile ölçtürünüz.
 
Üst