• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yönetmelikleri Daha Anlaşılır Ve Sadece Önemli Yerlerini Anlamak

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Sadece banamı çok karışık geliyor bilmiyorum ama yönetmelikler çok karışık ve anlaşılması çok zor geliyor. Örneğin Binaların yangınlardan korunması hakkında yönetmek pdf olarak 104 sayfa tutmaktadır. Bunun belki de 10 15 sayfası yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Daha çekirdek bilgi ile öğrenebileceğimiz kaynaklar var mıdır?
Mevzuatları okudukça kafam daha çok karışıyor ve sıkılıyorum.
İyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar, bu konuda haklısınız zaman zaman karmaşık olabiliyor. Çünkü bu yönetmelikler birçok endüstriyi kapsayacak şekilde hazırlanıyor. Yönetmeliklerden özet çıkarmak için AI araçları kullanabilirsiniz ama ben şahsen önermem. Çünkü hem bu araçlar yorum katabiliyor hemde sizin için önemli olan yapay zeka için önemli olmayabilir.

Benim önerim Yasal Kayıt Listeleri oluşturmanız. Bu listelerde her yönetmelik için nelerin işletmenize uygulanabilir olduğunu ve bu gerekliliği nasıl sağladığınızı değerlendiriyorsunuz. Bu kolay bir yol değil ve uzun sürer fakat hem daha fazla yönetmeliklerle aşina olmanızı sağlar hemde derli toplu bir yasal gereklilik listesi oluşturmuş olursunuz.
 
Üyeler Görebilir
Fatih ÖzcanÖncelikle cevap için teşekkür ederim. İGU uzun soluklu bir iş olduğunu anlamaktayım diğer branşlar gibi daha kısa sürede sorunların halledildiği ve her şeyin yoluna kısa sürede oturduğu bir iş kolu değil.
Daha önce başına gelindi mi bilmiyorum ama aşağıdaki gibi bir senaryo olursa bu durumda ne yapılabilir?
" Bir işletmede işe başladık ve tek başımayım. Personel bilgileri takibi, acil durum planı gibi işlerden başladık ve henüz eğitimlere başlayamadık dokümantasyon kısmında da eksiğimiz var. A kişisi iş başı yapalı 1-2 ay oldu ve iş kazası meydana geldi. Bu iş kazasının yüksekten düşme olduğunu varsayalım. Evrak kontrol etmekten ve eksik olan diğer dokümanları hazırlamaktan vakit yetmedi ve iş kazası meydana geldi. Bu durumda ne olur?

Ayrıca yeni başlayan birisi için öncelik sıralaması nasıl olmalıdır?
İyi foumlar.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
ocetinkayaeğitim konusunda personel işe başladığı anda işverenin vermekle yükümlü olduğu işbaşı oryantasyon eğitimi verilmesi gerekiyor. bu eğitim verilmeden işbaşı yapmaması gerekiyor. ayrıca yüksekte çalışacağı bir çalışma ise işe başlamadan ilgili riskleri bu eğitimde anlatması gerekiyor işverenin. tabi yüksekten düşmesine neden olan diğer sebeplere girmiyorum. ben olsam ilk firmaya gittiğimde işbaşı eğitimi konusunu oradaki yetkili kişilerle görüşüp yeni işe başlayan personellere işbaşı oryantasyon eğitimini işverenin vermesi konusunda çalışma yapmalarını isterdim. tabi daha sonra en kısa zamanda iş güvenliği uzmanı temel isg eğitimi vermesi gerekiyor.

benim bilgim dahilinde söyleyeceklerim bu kadar. fatih bey yanlışım varsa düzeltiniz lütfen
 
Üyeler Görebilir
noexodHerkesin yaklaşımı farklı olabilir ilk başlangıç konusuna. Nasıl başlayacağınıza karar verirken iş güvenliği ekibinin varlığı ve büyüklüğü, ilk gözlemleriniz, yasal şartlara uyum gibi birçok faktör değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.

Evet eğitimler vs önemli ama ben olsam önce sahada ki acil dikkat gerektiren durumlara odaklanır ve eğitimleri biraz ertelerdim. Siz işe başlayana kadar zaten yapılmamış 2 hafta daha beklese bence birşey olmaz, tabi bu gözlemlerinizi deftere kaydetmek koşuluyla.

Saha da hayati öneme sahip uygunsuzluklar varken eğitim vb konulara tam ve sakin bir kafayla zaten odaklanılamayacağını düşününüyorum ben.

Yurt dışında birçok proje tamamladım. Eğer bir işi sonradan devralıyorsam mutlaka ilk işim mevcut durum raporu hazırlamak olurdu. Gözlem yapmak ve raporu yazmak toplamda ortalama bir haftamı alırdı proje büyüklüğüne göre. Bu raporu hazırlayıp işveren vekiliyle paylaştıktan sonra önce hayati tehlikelere odaklanır daha sonra sistematik olarak düzeltilmesi gerekenlere başlardım.

Dediğim gibi herkesin öncelikleri farklı olabilir bu konuda ama saha da göz ardı edemeyeceğimiz sıkıntılar varken ben eğitim diye tutturmazdım ilk başta. Önemsiz demiyorum ama sadece derecelendirmek konusunda ben böyle yaklaşırdım.
 
Üyeler Görebilir
Fatih ÖzcanAçıkçası bu mesleği yapmak ile yapmamak arasında kalıyorum. Üniversite eğitimlerinin tam bir facia olduğunu düşünüyorum. İgu için eğitim seviyesi oldukça düşük. Derslerde nereden başlamalı neler yapmalı bunun ile ilgili en ufak bir anlatım vs yok.

Halen kafamda ile başladım birinci hafta şunu yapmalıyım, ikinci hafta şunu yapmalıyım gibi bir plan oluşturacak ne yetkinlikte nede eğitim konusunda yeterli olduğumu düşünüyorum. Bir işe girince hangi dokümanlar hazırlanmalı,neye göre dikkat edilmeli asla okulda bahsedilmiyor.

Kkd kullanımı çok önemli benim bildiğim kesilmeye dayanıklı eldiven yüz siperi, kaymaz çelik iş ayakkabısı maske. Bir tekstil yada market olabilir vs vs bir iş kolunda hangi kkd kullanılır hiç bilmiyorum nereden öğreneceğiz?

İş yerinde kullanılan x makinesinin risk analizi yaparken nereden destek alınacak neye göre bakılacak. Atıyorum o makinenin bir eksiği ve ben o makineyi ilk defa gördü isem ne eksik olduğunu nerden bilebilirim.

Çalıştığım firmada ki İSG ara sıra destek alıyorum fakat ne kadar destek olabiliyor oda zor.

Açıkçası bir osgb girip çalışmayı asla düşünmüyorum ama en iyi eğitim de burada alınabilir diye düşünüyorum.

Nette o kadar araştırmama rağmen şu sektör için şu şekilde başlanmalıdır şeklinde bir yol haritasına denk gelmedim.

Benim bazı araştırmalara göre ilk etapta
Ön saha kontrolleri yapılır
çalışanların listesi alınıp evrak incelemesi yapılır mesleki yeterlilik belgesi var mı yok mu o kontrol edilir.
Acil durum planı
Acil tahliye planı krokisi çizimi
Risk değerlendirmesi
Saha kontrolleri X2 olumsuzluk var ise kayıt altına alınıp, kontrolünü yapmak
Kkd kullanım kontrolü
Kurul var ise kurul toplantısı yok ise kurul kurulması
Destek elemanları seçimi yada kontrolü
Yangın tüpü kontrolü, acil durum lamba çalışma kontrolü vs vs
Makine periyodik bakım kontrolü
Son olarak ise ilgili dokümanlar.

Kafamda deli cevapsız soru var.
Bu tip soruların cevabını bulabileceğimiz bir kurs var mıdır? 3 5 bin verip en azından başlangıç yapmış olsak.
İyi forumlar...
 
Üyeler Görebilir
ocetinkayaBahsettiğiniz gibi bir kurs yok maalesef. Belki de en iyisi büyük bir iş güvenliği ekibi olan bir firmaya girerek orada tecrübe kazanmanız olacaktır. Tek çalışacağınız bir yer bulursanız ilerleme kaydetmeniz zor.

Mesleği yapmak konusu tamamen sizin takdiriniz, alternatiniz var mı yok mu bilmiyorum. Ama zamanla göreceksiniz ki oldukça stresli bir işkolu.

Bahsettiğiniz bilgileri bulmak kısmına gelince de en temel kural araştırmacı olmak. Makinelerin kullanım rehberlerini okumak, mevzuatı hatmekmek, çeşitli eğitimlere katılmak bu mesleğin bir parçası. Ama öğrendiğiniz bu bilgileri sahaya nasıl yansıtacaksınız kısmı biraz zor olabilir. Tam olarak burada ekibin bir parçası olmak çok yardımcı olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
çalışma planına uyarsan sıkıntı kalmaz . hepsini bi anda yapmaya çalışma. 12 13 tane ana gündem madden var. risk analizi, personel eğitim,myk,ilk yardımcı sayısı ,acil durum planı durumu, tatbikat, periyodik kontroller, eğitim planı,çalışma planı, ydg raporu durumu ,defter durumu,kurul vs ) ne durumda kısa öz bir öndeğerlendirme raporu hazırla firma ile toplantı yap. sonra ön bir durum raporu sun, durum raporunda genel riskler olsun. sonrada kendine çalışma planı yap plana uy. acele etme plan çerçevesinde parsan toparlarsın . her ay nerde aksaklık oldu notları al planı gerçekleşen . planlanan diye yap. gerçekleşen tarihleri plana yaz ama.
 
Üst