• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Yükseltme Sınavlarının Yürütmesi Durduruldu

iŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE SINIFLARARASI YÜKSELMENİN DÜZENLENDİĞİ GEÇİCİ 2. MADDENİN YÜRÜRLÜĞÜ DANIŞTAY TARAFINDAN DURDURULDU

Bedri TEKİN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
btekin@pozitifisguvenligi.com

2003 yılında 4857 sayılı İş Kanunun kabul edilmesiyle, 2005 yılından itibaren iş güvenliği uzmanlığına ilişkin yönetmelikler çıkartıldı, ancak dava edildiğinde Danıştay yönetmeliklerin yürütmesini durdurdu ya da iptal etti.

2005 yılından itibaren Danıştay’ın düzenlemelere ilişkin verdiği kararlar sonrasında sorun hep yasada yapılan değişikliklerle aşılmaya çalışıldı. İş güvenliği uzmanlığına ilişkin birçok husus değiştirilmekle birlikte, uzmanlığın A-B-C sertifika sınıflarında gruplandırılması anlayışında hiçbir değişiklik olmadı. 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte özellikle A ve B sınıflarındaki iş güvenliği uzmanlığında açık oluştu. Sorun C sınıfı sertifikaya sahip olanların 30 Haziran 2015 tarihine kadar “tehlikeli” sınıftaki, B sınıfı sertifikaya sahip olanların 30 Haziran 2016 tarihine kadar “çok tehlikeli” sınıfta yer alan işyerlerinde de görev yapabilmesine ilişkin düzenlemeyle aşılması istense de, uzman sayısı yeterli olmadı. Bunun üzerine, 2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan değişiklikle 6331 sayılı Kanunun Geçici 4. Maddesine ; “ Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.” Hükmü eklendi.

Ardından, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı ve değişiklik 11 Ekim 2013 Tarih ve 28792 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Söz konusu değişiklikle yönetmeliğe, “ Sınıflar arası yükselme” başlıklı madde eklendi, bu düzenlemeyle;

(1) (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;
a) Başvurdukları tarihte adlarına 1500 gün prim ödenenler, (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,
b) Başvurdukları tarihte adlarına 3000 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

girmeye hak kazanırlar.

(2) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;
a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

girmeye hak kazanırlar.

(3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılanlar Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde düzenlenecek sınavlara iki defaya mahsus girme hakkı kazanırlar. Başvuruda istenecek belgeler Bakanlıkça ilan edilir.

(4) Birinci ve ikinci fıkrada sayılanlar, yapılacak sınavda başarılı olamadıkları takdirde sahip oldukları belge ile çalışmaya devam ederler.

Hükmü getirildi.

Yönetmelikteki bu değişiklikten sonra, 21 Aralık 2013, 23 Şubat 2014, 24 Mayıs 2014 tarihlerinde “yükselme sınav” ları düzenlendi ve binlerce uzman A ya da B sınıfı sertifika almaya hak kazandı.

Yönetmeliğin “sınıflar arası yükselme” başlıklı maddesinin iptal edilmesine ilişkin olarak Danıştay’a dava açıldı. Danıştay 10. Dairesi açılan davlardan 2013/7786 Esas No’ lu dava ve 2013/7787 Esas No’ lu davaya ilişkin olarak 10 Nisan 2014 tarihinde verdiği kararlarda söz konusu maddenin yürürlüğünü durdurdu.

Danıştay 10. Dairesi Kararında aşağıda belirtilen hususları gerekçe olarak gösterdi;

6331 sayılı yasanın Geçici 4. Maddesinin 2. Fıkrası İş güvenliği uzmanlığı belgesi sahip olanların sınavla üst sınıflara geçişlerine olanak sağlamış, ……. Üst sınıfa geçiş sınavına girebilmeleri için aranmış olan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan gün sayısının herhangi bir çalışma alanına ilişkin değil, iş sağlığı güvenliği alanına ilişkin olması açıktır.

  1. Yasa hükmü ile bir üst sınıfa geçişin usul ve esasları düzenlenmiştir. Oysa, Yönetmelikle C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanların A sınıfı sertifika almalarına olanak tanınmıştır.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Danıştay, “sınıflar arası yükselme” sınavı ve sınavla alınan belgelere ilişkin karar vermemiştir, sınavların dayanağı olan maddeyi iptal etmiştir. Dolayısı ile sınav ve belgeler doğrudan iptal edilmemiştir, sınav ve belgelere ilişkin olarak idarenin karar vermesi gerekmektedir. Danıştay kararında idareye, karara ilişkin itiraz için 7 gün süre vermiştir. Muhtemeldir ki; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Danıştay İdari Davaları Kuruluna itiraz etmiştir.

İdari Davaları Kurulu da Danıştay 10. Dairenin kararı çerçevesinde davranırsa, muhtemeldir ki; Yeniden yasa değişecek, yeniden yönetmelik değişecek, yeniden sınav yapılacak ya da konuya kökten çözüm getirilecek, sertifika sınıfları ortadan kaldırılacak.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Peki yeni mezun olmuş olanlarla,ya da birkaç senedir çalışanlarla 15-20 yıl çalışmış insanlar nasıl ayrılabilirdi. Hepsi C ile başlayıp aynı yoldan B, A olmuş olsaydı bu haksızlık olmazmıydı. Dolayısıyla Bakanlığın izlemiş olduğu yol çok doğru, hatta hiç C olmadan direkt B veya A bile olabilmek mümkün olabilmeliydi çalışma süresine göre.
 
Üniversiteyi yeni bitirmiş ya da birkaç senedir çalışanlarla 15-20 senedir çalışan tecrübeli insanlar arasında bir fark olması gerekmez mi. Tecrübeli insanlar da C olarak çalıştığında bunun haksızlık olduğunu düşünürken Bakanlık çok doğru bir kararla böyle bir yükseltmeye olanak sağladı. Şimdi bunu tartışmak bile bence çok yanlış.
 
Çift kademeli sınav yapılabilirdi, böyle bir sınav ile zaten risk alınıyor bari risk azaltılsın. Sınavdan sonra birde deseniz ki saha gezisi yapılıp risk analizi hazırlanacak şuanda A sınıfı olan birçok kişi bu belgeleri alamazdı.

Şunu da eklemek istiyorum. Yurt dışında mühendis olma zorunluluğu da yok bu sertifikaları almak için fakat sınıf ayrımı yapılması, yasayla bazı sınıfların zorunlu tutulması gibi durumlarda yok. Sistem tamamen özel sektörün insanları tecrübesine göre işe almasıyla ilgili ve bu sistemde tıkır tıkır işliyor..
 
@Deniz Ülgen
Gerekmez. 15-20 sene yaptığı işte tecrübe sahibidir. İş güvenliği alanındaki tecrübesi 1-2 sene iş güvenliği uzmanlığı yapmış bir kişiden daha fazla değildir. 15-20 sene hastahanede çalışmış olsanız yeni mezun doktor için ben daha tecrübeliyim beni doktor yapın mı diyeceksiniz.
 
İş güvenliğini diğer meslek dallarının yan dalıymış gibi düşündüğümüz sürece kafamız karışacak. İş güvenliği uzmanlığı diğer meslek dallarından ayrı bir meslektir.
 
İşte tecrübenin farkı bu Sevgili Arkadaşım. Tecrübeli insanlar İş Güvenliği Uzmanlığının ayrı bir meslek olarak değerlendirilemeyeceğini edinilmiş tecrübelerle bir bütün olduğunu bilir. O yüzden yeni üniversite bitirmiş arkadaşlara senelerce Üretimin, Araştırmanın tozunu yutmuş insanlar aynı kategoride değerlendirilemez.
 
Söylediğiniz gibi olsaydı iş güvenliği uzmanlığına ihtiyaç olmazdı. Eskiden olduğu gibi işletmeden bir mühendis isg sorumlusu olurdu. Ama bu denen di ve tutmadı.
Ben gördüğümü söylerim arkadaşım.Yıllardır toz yutan kişiler dediklerin sahaya çıktı çıkalı kalite iyice düştü. Hepsi değildir belki ama bir çoğu sadece toz yutmuş gibi. A sınıfı uzmanlar tanıyorum. Bir bla bla iş aldım. eeee Ben neye bakıcam. Nereden başlıycam. Sonunda internetten copy/paste çalışmalar. Asınıfı uzman biliyorum. Küçük bir mütahitlik firmasına siz bana 500tl verin risk değerlendirmesi yapayım. başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok diyen. Mevzuat böylemi diyor? Adam A sınıfı işin mevzuatından bi haber. Daha neler neler. Bu durumdaki tozlu arkadaşlar kendileri tozlu oldukları kadar iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarınıda tozlandırdılar. Bu durumu suistimal edenler İnşallah o yuttukları tozda boğulur. İnsan hayatıyla oynamak bu kadar kolay olmamalıydı.
Bakanlığı belge tüccarlığı yaptığı için kınıyorum.
 
17 EKİM torba kanun hazırlığı varmış. Yükseltme sınavları ile ilgili düzenleme olacakmış. Bu konuda bilgisi olan var mı
 
Uzmanlık o dur ki; Uzman ne yaptığını bilir, çalışan neye uyacağını, şablon doğru uyan yok,
Uzman var mı ? sorusuna şirket evet var diyor ise 1-0 önde olarak algılanıyor,
İçi boş bir uzman hepimizin gördüğü duyduğu olaylar, uzmanı ayır ve başka iş yaptırma ekonomik olarak destekle
dünyadan farkımız yok bizim, o zaman uygulamaların ne kadar doğru olduğunu gör,
kazasız günler dilerim,
 
Üst